Sosem látott jó helyezés az U20-as Eb-n

Fantasztikusan szerepeltek és az ötödik helyen zártak a Vasvári testvérek, Eszter és Zsófi a Brnóban rendezett U20-as strandröplabda Európa-bajnokságon, ráadásul ezzel főtáblás helyet vívtak ki a jövő évi U21-es világbajnokságra.

 

A legmerészebb álmokat is felülmúlták Vasvári testvérek a hétvégén, hiszen Eszter és Zsófi ötödik lett a brnói U20-as Európa-bajnokságon. A Strandröplabdázásért SE két versenyzője minden idők legjobb magyar Eb-szereplését produkálta, hiszen az eddigi csúcs a nyolcadik hely volt: tavaly éppen Vasvári Zsófi és Vecsey Fanni érte el azt az U18-asok kontinensviadalán.

 

A csoportban csak harmadik páros két remek sikerrel (az észteket, majd a szlovénokat is 2:0-ra múlták felül) lépett a nyolc közé. Ott kikapott a második kiemelt holland egységtől (2:0, 15, 17) viszont aztán 2:0-ra (15, 20) felülmúlta a negyedikként rangsorolt olaszokat, majd Vasváriék az ötödik helyért hatalmas csatában 2:1-re (–17, 25, 10) bizonyultak jobbnak a csehek legjobb párosánál, az őket a csoportkörben már legyőző Honzovicovánál és Sulcovánál. A magyarok egység a történelmi ötödik helynek köszönhetően jövőre a főtáblán szerepelhet az U21-es világbajnokságon.

 

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen eredményt sikerül elérni, ám elképesztő formában voltak a csajok – fogalmazott Soós Izsák, a páros edzője. – A csoport harmadik helye után szokott jönni a halálág, ám nem alakult rosszul a sorsunk, és az volt a bravúr, hogy sikerült legyőzni a szlovénokat a negyeddöntőért.”

 

Ehelyütt Soós kitért arra, hogy mennyire nagy szerepe volt a sikerekben annak, hogy jól melegítettek a reggeli mérkőzések előtt. Korábban Eszter és Zsófi nem szerette a korai meccseket, ám egyszer több mint egy órával a kezdés előtt kimentek a pályára, hosszan melegítettek, és nyertek. Azóta is őrzik a rutint, amely rendre sikeres összecsapást vezet fel.

 

„Az olaszok elleni sikerhez is kellett a jó bemelegítés, ám a győzelmekben nagy szerepet játszott még a stratégiai-taktikai felkészülés, mindig elemeztük videón az ellenfelet” – tette hozzá az edző, aki elmondta, sokkal érettebbek lettek játékosai, és az is kellett, hogy a nekik harmadik helyet hozó MKB-Pannónia Strandröplabda Magyar Bajnokság után pihenni is tudtak.

 

„Egy éve tizenhetedik helyen zártak a lányok ugyanennek a korosztálynak az Európa-bajnokságán, és az reális volt. Most viszont annyit erősödtek, fejlődtek, úgy spannolták egymást, hogy sikerült elérni a bravúrnál is jobb eredményt.”

 

Soós elmondta még, ő azt hitte, a hatodik hely is elég a vb-főtáblához, ám kollégája, Buday Balázs jelezte, ahhoz eggyel még előbbre kell végezni. A lányoknak viszont ezt nem árulták el a helyosztó előtt, talán ennek is köszönhetően tudtak felszabadultan játszani.

 

„Csehországban jóval nagyobb hagyományai vannak a strandröplabdának, előbbre járnak, mint mi, három párost nevezhettek az Eb-re, ehhez képest mi egy egységgel jobb helyen végeztünk, mint az ő legjobbjuk” – így Soós Izsák.

 

A Vasvári testvérek szerepeltek volna az U22-es Eb-n is, törökországi Izmirben, ám Eszter fogorvosi tanulmányai miatt inkább elálltak az indulástól, hogy ne hiányozzon túl sokat az órákról, helyettük Divényi Zita és Réthelyi Zsófia (Kispest SE) lép homokra.

 

A fiúknál az ugyancsak Strandröplabdázásért SE-t erősítő Stréli Bence és Mikuláss Koch Marcell indult a brnói Eb-n, és a 17. helyen zárt. A lányoknál a lett Varvara Brailko, Anete Namike páros, míg a férfiaknál – szettveszteség nélkül! – a svéd Jonatan Hellvig, David Ahman duó győzött.

Comments are closed.